IDENTITAT DEL PROJECTE EL NIU DE LA VALL

El projecte Niu a la Vall, vol ser un projecte educatiu basat en el que desperta i ens aporta la natura a tot infant. Volem que la natura formi part del nostre dia a dia, i per tant, que sigui un espai de creixement amb tots nosaltres.

El bosc i els animals, són essers vius igual que nosaltres i el que busquem és la relació sana que implica conviure amb ells. És per això, que aquesta relació trobarà la descoberta, la curiositat i l'interès d'aprendre moltíssims aspectes del nostre entorn.

Perquè nosaltres entem l'aprenentatge en el coneixement d'allò que ens envolta i que en formem part. Hi ha certs processos com a essers vius que si som capaços de percebre'ls, abraçar-los i adaptar-nos-hi, ens fan essers molt resilients:

- Cicle de la vida ( fecundació, naixement, creixement, mort, descomposició)

- Temps climatològic (neu, sol, pluja, vent, ...)

- Estacions de l'any (estiu, primavera, hivern, tardor).

Tot això ens aporta canvis constants de manera natural.

 

La nostra visió com a projecte es basa en una sèrie de premisses

- Visió de persona, on l’infant se li ofereix l'espai d'observar, buscar, motivar-se i crear curiositat de tot el que li passa al voltant, perquè se senti que forma part de tot el que l'envolta. Tot infant té necessitats, motivacions i habilitats per desenvolupar-se autònomament.

- Autonomia. Només amb la confiança que dipositem sobre les habilitats, capacitats i recursos de cada infant els oferim que puguin provar, equivocar-se, intentar-ho, buscar els recursos, sentir-se vàlid, autoconeixement,.... només així aconseguim la màxima autonomia de cada infant.

- Sentir-se en comunitat. Només en el moment que ens sentim part de tot el que ens envolta, comencem a formar part de la comunitat. En el nostra cas, de la comunitat vegetal, animal i dels companys i companyes que comparteixen projecte amb nosaltres.  Per nosaltres és molt important, ja que només així pots entendre la complexitat de les relacions, les accions i els compromisos.

- Comunicació oral. Els aprenentatges s'adquireixen en el moment que som capaços de compartir-los i comunicar-los. És per això, que pensem que una part molt important de l'educació, és el desenvolupament de la comunicació. A través dels contes, llegendes i vivències, volem donar la importància a la comunicació oral. La llengua ajuda a desenvolupar el pensament però també a ser part d'una comunitat que comparteix. La llengua escrita no és necessària a nivell de desenvolupament dels infants fins els 6 anys. Malgrat això, cada infant trobarà el moment en què li interessi començar a desxifrar les lletres. 

- L'emoció en les vivències. Creiem que els aprenentatges s'adquireixen quan hi ha una emoció al darrera. És per això que valorem molt important aprendre en base al que vivim. Viure el dia a dia amb els aprenentatges que ens ofereix la natura i els animals ens desperta la curiositat i ens motiva a trobar explicacions i recursos personals. És per això que en aquesta part és tan fort i tan profund l'aprenentatge enmig de la natura i els animals, perquè les vivències són reals, no estan programades. 

- L'aula és el bosc. Per a nosaltres, el joc, el projecte, els àmbits d'aprenentatge, les competències, etc... ens les ofereix el bosc i no l'aula tancada. Per a nosaltres només en moviment a la natura trobarem la tranquil·litat, la curiositat, la creativitat i les explicacions de tants i tants aprenentatges que adquirirem.

 

VALORS

Tot aquest projecte, vol acompanyar per l'adquisició de valors importants com  a persones, i és a partir d'aquests valors que enfoquem les activitats i el projecte:

- Fomentar la relació respectuosa amb el nostre entorn 

- Elaboració d'eines de gestió emocional.

- Potenciar les vivències, experiències i les inquietuds com a eines d'aprenentatge.

- Adquisició de recursos, habilitats i coneixements per resoldre situacions de la vida.

- Emfatitzar la creativitat, la col·laboració, el companyarisme, la tolerància, l'acceptació als canvis, l'empatia,...

 

ACTIVITATS I FORMACIÓ VIVENCIUAL

Acompanyar els aprenentatges en la Natura ens permet un desenvolupament integral de l'infant, i tota activitat serà basada en:

- Jocs

- Construccions: ponts, cabanes, caus, molins...

- Eines: cordes, nusos, eines naturals, mapes, brujules, prismàtics, lupa ...

- Manualitats: pintura, retallar, enganxar, cosir....

- Rastres i identificar vegetals i animals

- Cançons, contes, rituals....

 

COM ÉS EL DIA A DIA

El dia comença a les 9h del mati, donant la benvinguda a cada participant i deixant espai lliure perquè mica en mica vagin arribant tots els infants. 

A les 9:30 fem la reunió del mati per mirar-nos a la cara, dir-nos "bondia" i aprenent a decidir en grup el que tenim ganes de realitzar aquell dia. Quan hem decidit entre tots i totes on volem anar, emprenem el camí amb tot el material que necessitem.

Durant el camí, estem molt atents a tot el que ens anem trobant al bosc, amb tots els estímuls  que trobem. En el bosc, trobem espai per esmorzar. És aquí on surten jocs, propostes d'activitats, iniciatives, aprenentatges...

A la 13h tornem cap a la Centre de la Marginera de la Bosa i preparem per dinar i descansar, malgrat això, ens acompanyen alguns animals (gats, cabretes, gossos, cavalls....).

La tarda restem més en aquest espai i bosc o riu proper, ja que a la tarda serà un espai de retrobar i continuar alguna activitat iniciada, espais de joc lliure amb el material didàctic, activitats amb animals, espais de descans....

Finalment a les 15:15 realitzem una rotllana de tancament per parlar de com ha anat el dia i parlar dels aprenentatges en grup.