EQUINOTERÀPIA PER A GENT GRAN

Des de la Marginera de la Bosa creiem en l'acostament dels cavalls en la vida de la gent gran. Creiem que les persones grans es troben en un període de la seva vida en què cal posar atenció a diferents aspectes. Fer activitat física amb cavalls i a la natura  creiem que és molt beneficiós per a la salut: beneficis físics, beneficis mentals i socioafectius.

 

- La natura. Tenir contacte amb la natura, gaudir d’un entorn idíl·lic, amb naturalesa i animals, fan que les emocions i la tranquil·litat de cap s'apoderin de nosaltres. El cap no pensa quan hi ha soroll, cotxes, família, avorriment, problemes.... La natura i els animals ens ajuden a gaudir i a ser conscients del moment present.

 

- Manteniment físic. Els cavalls, ja sigui muntant-hi, netejant-los, passejant-hi... fan que aixequem el cap, aixequem les mans, notem l'escalfor i la suavitat del cos del cavall i d’aquesta manera potenciem  el manteniment del pes, la força, la resistència, la flexibilitat, la capacitat respiratòria i la mobilitat articular d'una manera equilibrada i distreta. Cada persona té unes potencialitats físiques i unes limitacions, és per això que cada persona decideix individualment i com a grup les activitats i maneres d'estar i de relacionar-se amb els cavalls.

 

- Equilibri emocional. A cada etapa de la vida sentim diferents necessitats i emocions. Per a les persones grans, la necessitat de gaudir, no tenir responsabilitats familiars, de passar-s’ho bé amb activitats només per a ells, de poder decidir, de tenir l'escalf dels animals... és una part de la vida que cal mantenir per tal de viure més relaxat, més tranquil i gaudir fent un manteniment físic i  emocional de la vida. L'activitat amb cavalls permet un manteniment de l'autonomia física, conèixer les limitacions i potencialitats i acceptar-les.

 

I no només això, sinó que emocionalment estar amb animals i en contacte amb la natura els transporta a la seva infància. Antigament, els cavalls eren animals que ajudaven al camp, eren els animals de transport, han estat uns animals de guerra, etc., i molta gent gran té el record proper del que van significar a les seves vides els cavalls.

 

- Manteniment de la ment. Per les seves característiques, els cavalls ens permeten tenir facilitat per establir rutines, seqüències, treballar la memòria, l’atenció,  la concentració, agilitzar el pensament,potenciar l’àrea lingüística... També permet sentir-se integrat a un grup, mantenir la motivació i objectius positius, millorar l'autoimatge, l'autoestima, prevenir la depressió, l'ansietat, etc.

 

És per això que proposem i animem llars d'avis, residències geriàtriques, grups d'amics i centres de dia de gent gran entre d'altres a acostar-se al món dels cavalls.

 

Proposem fer una sessió a la setmana. Proposem també fer-les tant a la tardor,  a la primavera o a l’estiu, ja que les condicions del clima i de l'entorn són idònies. Desaconsellem els mesos de gener i febrer a gent gran que tingui problemes de mobilitat i de salut, ja que són mesos freds i amb més pluja.

 

Aconsellem ser un grup de 5 a 8 persones.

 

Hi ha accés per a persones amb cadira de rodes o dificultats de moviment,  tant a la caseta i al lavabo com per pujar a sobre dels cavalls.